ОПШТИНА ОБЕЗБЕДИЛА РЕЗЕОРВАРЕ ЗА ВОДУ
15.11.2011

Програм изградње комуналне инфраструктуре на сеоском подручју Градске општине Палилула успешно се остварује и у 2011.години захваљујући напорима руководства општине Палилула и доброј сарадњи са ЈКП „Наисус“ у Нишу и Саветима грађана Месних заједница - односно Комисијама коју именује Збор или Савет грађана Месних канцеларија и Савет Месних заједница. Овим поводом представници руководства општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Милош Стојковић, члан Већа општине, у присуству Александра Митића, директора ЈКП „Наисус“ Ниш, учествовали су у раду Збора грађана села Габровац. Финансијска подршка Града Ниша, општине Палилула и надлежне управе овој активности огледа се у подршци самофинансирању комуналних инвестиција од стране мештана сеоских насеља. По речима Милана Ђурђевића у селу Габровац завршени су радови на изградњи секундарне водоводне мреже.

До краја месеца житељи овог насеља општине Палилула  потписаће уговоре са ЈКП „Наисус“ и након тога ће бити прикључени на нову водоводну мрежу. Стара мрежа изграђена пре 40-так година, након прикључења свих грађана села биће угашена. Општина Палилула посредовала је и у набавци резервоара за реконструкцију сеоских водовода. Два резервоара капацитета од 56.000 литара, већ су дати на коришћење становницима села Крушце, истиче члан Већа Милош Стојковић. У току је набавка још три таква резервоара која ће бити уграђена у водоводне системе у Крушцу, Бербатову и Вукманову.

Финансирање реализације Програма изградње комуналне инфраструктуре на сеоском подручју Ниша врши се на основу Буџета Града Ниша за 2011.годину, са позиције 229 за израду пројекта изградње и реконструкције канализационе мреже на сеоском подручју и са позиције 243 за израду пројеката, изградњу и реконструкцију водоводне мреже на сеоском подручју Управе за пољопривреду и развој села. Међу најважнијим критеријумима за сагледавање потреба насеља је стање пројектне документације, обезбеђење услова и дозвола, као и спремност корисника и мештана за одговарајуће финансијско учешће. Град Ниш финансира у укупном износу припремне активности, док се изградња комуналне инфраструктуре (водоводна и канализациона мрежа) финансира у складу са програмски планираним средствима у 2011.години. За сеоска насеља Града Ниша, опредељена су средства од 24.500.000 динара. Укупан износ предвиђен за ове активности у Градској општини Палилула, из Програма за 2011.годину, износи 2.400.000, динара а додатном активношћу путем донаторства износ за ове намене је вишеструко увећан. (Текст:Д.Видојковић)